Behandla pollenallergin själv

Allergimediciner

Lindrig allergi med symtom som kliande ögon och rinnande näsa kan man ofta behandla själv med receptfria mediciner. Men innan man börjar medicinera bör man vara säker på att det är allergi man lider av. Gör ett allergitest hos din läkare eller vårdcentral, då får du inte bara reda på om du är allergisk utan i de flesta fall också vad du är allergisk mot.

De receptfria medicinerna bygger i de flesta fall på så kallade antihistaminer, och finns som nässpray, ögondroppar eller tabletter. Det finns också läkemedel med natriumkromoglikat som man använder på samma sätt. Om man har astma behandlar man oftast med luftrörsvidgande mediciner, eventuellt i kombination med kortison. Dessa läkemedel är i allmänhet receptbelagda. Känner du astmasymtom, bör du i vilket fall som helst ta kontakt med läkare för att inte riskera att astman förvärras.

Förutom mediciner finns det andra åtgärder som kan minska besvären. Visst ska även allergiker ha möjlighet att komma ut och njuta av naturen, men det är bra om man undviker björkskogen mitt under den värsta pollensäsongen. Om man duschar ur håret på kvällen slipper man massor av pollen som fastnat där under dagens lopp och sedan gnids in i kudden. Det är också bra att ha fönstren stängda under dagen och att inte ta in blommor och ris som ger besvär. Om man vädrar sängkläder eller torkar tvätt utomhus bör man låta bli det när det är som mest pollen i luften.

gullvivorVilka mediciner finns mot pollenallergi?

Det finns ganska många bra mediciner mot pollenallergi och en hel del är receptfria. Vid måttliga besvär från ögon och näsa är det enklaste att använda antihistamintabletter som man tar en gång om dagen. Små förpackningar finns att köpa receptfritt på apoteket. De kan tas förebyggande under hela pollensäsongen. Har man inte besvär varje dag, kan man ta dem vid behov. Behöver man tabletter under längre tid kan man få dem på recept. Antihistamin finns även som ögondroppar och nässpray.

Vid lindriga besvär kan man också prova natriumkromoglikat. Det säljs också receptfritt på apoteket. Dessa läkemedel finns både som ögondroppar och nässpray.

Natriumkromoglikat har bäst effekt om man börjar behandla sig regelbundet innan säsongen riktigt kommit igång. Läkemedlet har praktiskt taget inga biverkningar, men man får droppa och/eller spraya flera gånger om dagen. Ofta behöver man komplettera med någon annan medicin.

Nässpray med kortison kan köpas receptfritt, medan kortisonpulver för näsan är receptbelagt.
På apoteket kan man få råd om vilka receptfria allergimediciner som finns.

Vid riktigt svår pollenallergi får man ibland kombinera alla typer av mediciner som är uppräknade här. En möjlighet kan då vara att ge en spruta kortison, som varar i 4-6 veckor.

Den som också har astma får ofta öka på sina inhalationer med förebyggande mediciner under den här perioden.