Allergipricktest

Allergipricktest

Pricktestet är ett enkelt allergitest som kan ge svar på vilka pollenslag man är allergisk emot. Det används även för att utreda allergi mot pälsdjur och olika slags födoämnen.

Om du söker dig till en vårdcentral för att du tror att du lider av pollenallergi kommer pricktestet troligen att vara det första du får genomgå i samband med en allergiutredning. Testet är mycket enkelt och gör inte ont alls. Det går till så att sköterskan droppar ett antal droppar på din underarm eller rygg (ibland även på lårets ovansida på små barn). Dropparna innehåller extrakt från olika sorters pollen. Man testar ofta allergi mot flera olika saker på samma gång.

När dropparna är på plats gör sköterskan en liten rispa i huden inuti varje droppe. Därefter får man vänta några minuter. Är du allergisk mot något av extrakten, kommer huden att svullna upp lite under just den droppen. Det ser ut som ett myggbett ungefär, och kan faktiskt klia lite också.

Fördelen med pricktestet är att det är snabbt och enkelt och att du får svar med en gång. Nackdelen är att det inte är helt säkert att du är allergisk mot ett ämne bara för att du får en positiv reaktion. Inom vården ser man pricktestet som en vägledning. Ju kraftigare utslag du får, desto mer sannolikt är det att du verkligen lider av allergi.

Eftersom pricktestets resultat är lite osäkert behöver man ofta gå vidare med andra tester. Vanligast är blodprov och så kallad provokation. I blodprovet kan man se om du har antikroppar mot en viss sorts pollenallergen i blodet. Antikropparna är de som sätter igång den allergiska reaktionen. Det tar ett par veckor att få testresultatet, men i gengäld ger det ett mycket säkrare svar på om du är allergisk eller inte.

Provokation görs mest då man misstänker allergi mot ett visst födoämne och är inte så vanligt när man utreder pollenallergi.

Källa: 1177.se