Glukokortikoider

Inhalator

Glukokortikoider är en grupp steroidhormoner med en dämpande effekt på immunförsvaret. De anses effektiva när det gäller lindring av symtom av svårare pollenallergi och ges ofta i form av inhalatorer till personer som lider av astma. De verkar genom att minska den inflammatoriska reaktionen i näsan och svalget och hindra slemproduktionen. Preparat med lokal effekt på nässlemhinnan finns också i form av nässprayer.

Glukokortikoider som nässpray har god effekt på allergisk snuva och upprepade nysningar. De har kraftigare verkan än antihistaminer men kan ge biverkningar såsom sköra slemhinnor och näsblod. Många glukokortikoidbaserade nässprayer finns att köpa receptfritt.

Glukokortikoider som tas genom inhalator dämpar inflammationen i luftrören och används för att förebygga astmaanfall. Behandlingen ger minskade astmasymtom, förbättrad lungfunktion, minskad överkänslighet i luftrören, färre astmaanfall samt minskar risken för att dö av ett astmaanfall. Glukokortikoider kan inte användas för att häva ett pågående astmaanfall.

En nackdel med kortikosteroider är att behandlingen ofta måste pågå under några dagar till ett par veckor för att ge resultat.

gullvivorExempel på mediciner med glukokortikoider

Aerobec, Asmanex, Assieme, Avamys, Beclomet, Briscomax, Budenofalk, Budesonid, Demoson, Desonix, Dymista, Elocom, Elocon, Elosalic, Entocir, Entocord, Entocort, Flixotide, Flutide, Flutiform, Flutikason, Flutivate, Giona, Innovair, Mometason, Nasomet, Nasonex, Novopulmon, Ovixan, Pulmicort, Relanio, Rhinocort, Rilast, Seretaide, Seretide, Symbicort, Veraspir.

Källa: Läkemedelsverket, FASS. OBS! Listan är inte komplett!