Allergivaccination

Allergivaccinering

Allergivaccinering eller hyposensibilisering är det närmaste man kan komma att bota pollenallergi idag. De som genomgår en allergen immunterapi, som behandlingen också kallas, får ofta mycket mindre besvär av sin allergi.

De flesta pollenallergiker drömmer nog om ett symtomfritt liv och att få njuta av vårens och sommarens grönska utan att bli sjuka!

Allergivaccinering går ut på att man långsamt vänjer kroppen vid allergenet. Det kan ske genom att spruta in små mängder av allergenet i blodet. Mot björkpollenallergi, gräspollenallergi och kvalsterallergi kan vaccinet även tas i form av tabletter.

Behandlingen fungerar bäst för den som får en kraftig allergisk reaktion mot något enstaka allergiframkallande ämne, t ex björkpollen. För att se om man kan komma ifråga för en behandling görs först ett allergiutredning hos en läkare. Därefter går man vidare med själva behandlingen.

Om behandlingen ges i form av sprutor, sker det oftast på ett sjukhus. Under sju till femton veckors tid får man en spruta i veckan, därefter en spruta ungefär varannan månad under tre till fem års tid. Efter det har kroppen i de flesta fall vant sig vid allergenet och symtomen på allergin försvinner eller mildras betydligt.

Källa: 1177.se