Nu börjar gräspollensäsongen!

Blommande gräs

På bilden: Blommande ängskavle på oklippt äng. Bild Matt Lavin/Flickr.com.

Samtidigt som björken fortfarande blommar i norra Sverige inleds nu nästa fas i pollensäsongen i den södra halvan av landet. Tidigt blommande arter av gräs har börjat slå ut och halten av gräspollen har börjat stiga. Vi kan vänta oss fortsatt stigande gräspollenhalter framöver i takt med att allt fler gräsarter hinner slå ut. Gräsens blomning brukar sprida sig ganska snabbt norrut.

Norra halvan av Sverige är nu inne i björkens huvudsäsong. Björkpollen förekommer i rikliga mängder i luften längs Norrlands kustland och inland. Räkna med att halten av björkpollen fortsätter att vara hög i området ett tag till, åtminstone vid torrt och soligt väder.

I södra Sverige har björkpollenhalten på många håll nu sjunkit under gränsen för höga värden. Det innebär inte att säsongen är över ännu, men det kommer efter hand att bli allt mindre björkpollen i luften här.

Gräspollensäsongen är en svår tid på året för många pollenallergiker. Den är mer utdragen än björkpollensäsongen och pågår normalt från slutet av maj till mitten av juli. Kulmen brukar nås i veckorna kring midsommar, en eller två veckor senare i norra Sverige. Om du tidigare haft symtom på gräspollenallergi, såsom rinnande näsa, nysningar och kliande ögon, är det klokt att förbereda sig med receptfri medicin. Om du märker att du får svårt att andas eller om det börjar pipa i bröstet när du andas, bör du söka vård. Då kan det röra sig om astma, som behandlas bäst med receptbelagd medicin. Läs mer om mediciner under Behandling