Gräspollenhalterna ökar

Blommande äng

På bilden: Ängskavle i full blom på sommaräng.

Gräspollensäsongen pågår nu i den södra halvan av landet. Tidigt blommande arter av högvuxna ängsgräs blommar nu för fullt och halten av gräspollen i luften ökar. Vi kan vänta oss fortsatt stigande gräspollenhalter framöver i takt med att fler gräsarter slår ut i blom. Gräsens blomning brukar sprida sig ganska snabbt norrut.

I de inre delarna av Norrland samt i fjällkedjan blommar ännu björkarna. Här kan björkpollen lokalt förekomma i rikliga mängder. I övriga delar av Sverige är björkblomningen nu avslutad eller går mot sitt slut.

Gräspollensäsongen är en svår tid på året för många pollenallergiker. Den är mer utdragen än björkpollensäsongen och pågår normalt från slutet av maj till mitten av juli. Kulmen brukar nås i veckorna kring midsommar, en eller två veckor senare i norra Sverige. Om du tidigare haft symtom på gräspollenallergi, såsom rinnande näsa, nysningar och kliande ögon, är det klokt att förbereda sig med receptfri medicin. Om du märker att du får svårt att andas eller om det börjar pipa i bröstet när du andas, bör du söka vård. Då kan det röra sig om astma, som behandlas bäst med receptbelagd medicin. Läs mer om mediciner under Behandling

Vad är allt det gula?

Det gula pulvret som lägger sig på utemöbler, bilar och andra ytor utomhus är tallpollen. Hos ett fåtal kan tallpollen orsaka allergi, men det är ovanligt.