Snart blir det björkpollen

Björkhänge

På bilden: Ett björkhänge på väg att slå ut.

Varmare väder den senaste veckan har satt fart på björkarnas utveckling. Vi närmar oss nu snabbt björkpollensäsongen och på södra sidan om Östersjön varnas redan för höga halter av björkpollen. Nu är det hög tid att hämta ut sin allergimedicin, om du inte redan har gjort det!

I Stockholm finns redan björkar som slagit ut och börjat sprida pollen. Det rör sig ännu så länge om enstaka träd som växer på skyddade och varma platser, men det betyder också att andra träd snart kommer att följa efter. Vid torrt och soligt väder kommer vi kunna se stigande björkpollenhalter under veckan som kommer. Till en början i sydligaste Sverige, varifrån blomningen sprider sig norrut upp till Mälardalen. På Sydsvenska höglandet dröjer starten på blomningen troligen ännu någon vecka, eftersom klimatet där är kallare.

För många är björkpollensäsongen den svåraste tiden under pollenvåren. Om du tidigare haft symtom på björkpollenallergi, såsom rinnande näsa, nysningar och kliande ögon, är det klokt att förbereda sig med receptfri medicin. Om du märker att du får svårt att andas eller om det börjar pipa i bröstet när du andas, bör du söka vård. Då kan det röra sig om astma, som behandlas bäst med receptbelagd medicin. Läs mer om mediciner under Behandling

Pollen.se vill varna för att sydliga vindar kan föra med sig björkpollen från kontinenten till Sverige. Därför rekommenderar vi dig som är allergiska mot björkpollen att hålla koll på väderprognosen!