Dags för björkpollenallergi

Röda ögon

På bilden: Kliande och röda ögon hör till de vanligaste symtomen på pollenallergi. Bild: Parrchristy/Flickr.com.

Varmare väder har satt fart på björkarnas utveckling. Vi är nu inne i björkpollensäsongen och de senaste dagarna har höga halter av björkpollen förekommit på en del platser i södra Sverige. Nu är det hög tid att hämta ut sin allergimedicin, om du inte redan har gjort det!

I södra Sverige har björkarna börjat sprida pollen. Här befinner vi oss precis i inledningsfasen av årets björkpollensäsong. Räkna med stigande björkpollenhalter under veckan som kommer, åtminstone om vädret blir någorlunda soligt och torrt. Blomningen berör till en början i södra Sverige upp till Mälardalen med undantag för Sydsvenska höglandet. I höglänt terräng och längre norrut dröjer starten på blomningen ännu någon tid, eftersom klimatet där är kallare.

För många pollenallergiker är björkpollensäsongen den svåraste tiden på våren. Om du tidigare haft symtom på björkpollenallergi, såsom rinnande näsa, nysningar och kliande ögon, är det klokt att förbereda sig med receptfri medicin. Om du märker att du får svårt att andas eller om det börjar pipa i bröstet när du andas, bör du söka vård. Då kan det röra sig om astma, som behandlas bäst med receptbelagd medicin. Läs mer om mediciner under Behandling

Längs nordligaste norrlandskusten blommar ännu alarna och här kan höga halter av alpollen förekomma.