Björkar i full blom

Musöron

På bilden: Björkens hängen börjar släppa pollen ungefär samtidigt som bladen börjar spricka ut.

Vi är nu inne i björkens huvudsäsong. Björkpollen förekommer i rikliga mängder i luften i södra Sverige. Räkna med att halten av björkpollen fortsätter att vara hög, åtminstone vid torrt och soligt väder från Skåne upp till strax norr om Mälardalen.

Från norra Svealand och norrut börjar björkarna att slå ut. Björkpollenhalten i luften stiger även här och kan redan till helgen nå höga värden. Längre upp längs Norrlandskusten och i Norrlands inland dröjer det ännu upp till någon vecka innan blomningen kommer igång.

Hur vet man när en björk börjar släppa pollen? Pollenhängena öppnas och börjar släppa sitt pollen ungefär samtidigt som bladen börjar spricka ut. En bra tumregel är att då björken får så kallade musöron, det vill säga när bladen är små och skrynkliga men har kommit fram ur sina knoppar, då börjar också björkpollen att spridas.

För många pollenallergiker är björkpollensäsongen den svåraste tiden på våren. Om du tidigare haft symtom på björkpollenallergi, såsom rinnande näsa, nysningar och kliande ögon, är det klokt att förbereda sig med receptfri medicin. Om du märker att du får svårt att andas eller om det börjar pipa i bröstet när du andas, bör du söka vård. Då kan det röra sig om astma, som behandlas bäst med receptbelagd medicin. Läs mer om mediciner under Behandling