Lär dig mer om pollen och pollenallergi

Björkpollen i svepelektronmikroskop

När och var finns pollen? Vad är egentligen pollen och hur fungerar det? Här kan du läsa om vad pollenet har för funktion i naturen.

Läs mer
Maskrosor

Vilka växter orsakar pollenallergi och när finns pollen i luften? Här kan du läsa mer om de olika pollenslag som finns och hur vanliga de är.

Läs mer
Pollenallergi

Vad kan man göra om man lider av pollenallergi? Vilka möjligheter finns? Här kan du läsa mer om vad du kan göra för din allergi.

Läs mer
Martin von Pfaler

Pollen.se är en fristående informationssajt. Här kan du läsa om Pollen.se och och oss som ligger bakom.

Läs mer
 

Nu blommar gråbo – gräsen har blommat över

Gråbo runt grushög

På bilden: Gråboplantor omger en grushög.

Vi befinner oss nu i den tredje och sista fasen av sommarens pollensläpp, nämligen gråbons blomning. Gråbo är en ört som trivs på platser där marken blivit störd av människan. Bra exempel på sådana platser är intill stängsel, i industriområden, utmed kanterna på grusplaner, på tillfälliga markuppläggningsplatser, runt bondgårdar, invid parkeringsplatser och längs banvallar eller som på bilden runt en tillfälligt upplagd grushög. Bladen är flikiga och har en silvrig undersida. Gråbons pollen är taggiga, vilket skiljer ut dem tydligt från andra pollen. De flesta andra pollenkorn är knottriga, svagt räfflade eller mer eller mindre släta.

Gråbopollen förekommer just nu i luften i hela landet utom fjällkedjan. Halterna är i allmänhet låga eller måttliga. Blomningen väntas pågå cirka en vecka till, varefter halterna successivt väntas minska.

Gräsens blomning går mot sitt slut för denna säsong. Det kommer finnas gräspollen i luften länge än, men halterna kommer att vara mestadels låga i en stor del av landet. Tillfälligt kan måttliga halter gräspollen ännu förekomma vid torrt och varmt väder.