glukokortikoider

Kvinna med inhalator

Glukokortikoider ges ofta i så kallad inhalator som ett pulver man andas in. Bild: iStockphoto/Stefano Lunardi

Glukokortikoider är en grupp steroidhormoner med en dämpande effekt på immunförsvaret. De anses effektiva när det gäller lindring av symtom av svårare pollenallergi och ges ofta i form av inhalatorer till personer som lider av astma. De verkar genom att minska den inflammatoriska reaktionen i näsan och svalget och hindra slemproduktionen. Preparat med lokal effekt på nässlemhinnan finns också i form av nässprayer.

Glukokortikoider som nässpray har god effekt på allergisk snuva och upprepade nysningar. De har kraftigare verkan än antihistaminer men kan ge biverkningar såsom sköra slemhinnor och näsblod. Många glukokortikoidbaserade nässprayer finns att köpa receptfritt.

Glukokortikoider som tas genom inhalator dämpar inflammationen i luftrören och används för att förebygga astmaanfall. Behandlingen ger minskade astmasymtom, förbättrad lungfunktion, minskad överkänslighet i luftrören, färre astmaanfall samt minskar risken för att dö av ett astmaanfall. Glukokortikoider kan inte användas för att häva ett pågående astmaanfall.

En nackdel med kortikosteroider är att behandlingen ofta måste pågå under några dagar till ett par veckor för att ge resultat.

gullvivorExempel på mediciner med glukokortikoider

Aerobec, Asmanex, Assieme, Avamys, Beclomet, Briscomax, Budenofalk, Budesonid, Demoson, Desonix, Dymista, Elocom, Elocon, Elosalic, Entocir, Entocord, Entocort, Flixotide, Flutide, Flutiform, Flutikason, Flutivate, Giona, Innovair, Mometason, Nasomet, Nasonex, Novopulmon, Ovixan, Pulmicort, Relanio, Rhinocort, Rilast, Seretaide, Seretide, Symbicort, Veraspir.

Källa: Läkemedelsverket, FASS. OBS! Listan är inte komplett!

Allergitest

Allergitest

Ett så kallat allergipricktest går till så att sköterskan droppar ett antal droppar på din underarm. Dropparna innehåller extrakt från olika sorters pollen.

LÄs mera

Undvika pollen

Björkhängen

Det finns en hel del saker man kan göra för att minska den dagliga dosen och därmed lindra symtomen. Pollen.se ger tips och råd.

LÄs mera

Behandla sjÄlv

Pollenallergi

Lindrig allergi kan man ofta behandla själv med receptfria mediciner. Men innan du börjar medicinera bör du göra ett allergitest.

LÄs mera

allergivaccination

Martin von Pfaler

Allergivaccinering eller hyposensibilisering är det närmaste man kan komma att bota pollenallergi idag. Men behandlingen är tidsödande.

LÄs mera