avsvÄllande medel

Nässpray

Vanlig nässpray bör inte användas vid pollenallergi. Bild: iStockphoto/Zsolt Biczó

Vanliga näsdroppar såsom t ex Nezeril och Nasoferm kan verka lindrande även för den som lider av pollenallergi. Medlen fungerar genom att blodkärlen i näsan drar ihop sig, varvid svullnaden och slemproduktionen minskar. Men medlen är avsedda att användas vid kortvariga förkylningar.

Har man pollenallergi bör man undvika vanliga nässprayer med avsvällande medel mot nästäppa. Dessa är inte tänkta att användas över längre tid, vilket pollenallergiker ofta vill göra. Alltför flitigt eller utdraget bruk kan till och med leda till att medlen får rakt motsatt effekt och hjälper till att förvärra symtomen istället för att lindra dem.

Misstänker man att nästäppan beror på allergi bör man alltså omedelbart avbryta medicineringen med  näsdroppar eller nässprayer mot förkylning. Gör gärna ett allergitest på närmaste vårdcentral. Allergitestet ger ett bra underlag när man ska gå vidare med sin behandling.

 

gullvivorExempel på avsvällande medel

Iliadin, Nasin, Nasoferm, Nezeril, Olynth, Otrivin, Vicks, Xylometazolin.

Källa: 1177.se. OBS! Listan är inte komplett! 

Allergitest

Allergitest

Ett så kallat allergipricktest går till så att sköterskan droppar ett antal droppar på din underarm. Dropparna innehåller extrakt från olika sorters pollen.

LÄs mera

Undvika pollen

Björkhängen

Det finns en hel del saker man kan göra för att minska den dagliga dosen och därmed lindra symtomen. Pollen.se ger tips och råd.

LÄs mera

Behandla sjÄlv

Pollenallergi

Lindrig allergi kan man ofta behandla själv med receptfria mediciner. Men innan du börjar medicinera bör du göra ett allergitest.

LÄs mera

allergivaccination

Martin von Pfaler

Allergivaccinering eller hyposensibilisering är det närmaste man kan komma att bota pollenallergi idag. Men behandlingen är tidsödande.

LÄs mera