Allergivaccination

Allergivaccination

Allergivaccination eller hyposensbehandling görs oftast på sjukhus. Tanken är att vänja kroppen vid allergenet.
Bild: Catherine Yeulet / iStockphoto

Allergivaccinering eller hyposensibilisering är det närmaste man kan komma att bota pollenallergi idag. Men behandlingen är tidsödande och besvärlig och fungerar inte för alla.

De flesta pollenallergiker drömmer nog om ett symtomfritt liv och att få njuta av vårens och sommarens grönska utan att bli sjuka. Till er alla som hoppas på en mirakelkur: Det finns inga sådana!

Allergivaccinering går ut på att man långsamt vänjer kroppen vid allergenet genom att spruta in små mängder av det i blodet.  Behandlingen fungerar bäst för den som får en kraftig allergisk reaktion mot något enstaka allergiframkallande ämne, t ex björkpollen. För att se om man kan komma ifråga för en behandling görs först ett allergitest hos en läkare. Därefter går man vidare med själva behandlingen.

Behandlingen ges oftast på ett sjukhus. Under sju till åtta veckors tid får man en spruta i veckan, därefter en spruta ungefär varannan månad under tre till fem års tid. I bästa fall har kroppen då vant sig vid allergenet och symtomen på allergin försvinner eller mildras betydligt.

Mot gräspollenallergi finns numera en ny metod som bara används i svåra fall då andra behandlingar inte hjälper. Behandlingen ges då i form av smälttabletter som man lägger under tungan. Smälttabletterna innehåller extrakt av det man är allergisk mot. Man påbörjar behandlingen några månader före pollensäsongen och tar tabletter varje dag under en lång tid för att effekten ska hålla i sig även efteråt. Behandlingen är ännu så länge så ny att man inte vet hur effektiv den är.

Källa: 1177.se

gullvivorLänkar

Om allergivaccination - 1177.se
"Förut var jag ett vrak varje vår" - artikel på Aftonbladet
Allergivaccination - infoblad från läkemedelsbolaget ALK-ABELLÓ
"Vaccinera bort din allergi" - artikel på Dina mediciner
Om allergier - Din allergiguide

Allergitest

Allergitest

Ett så kallat allergipricktest går till så att sköterskan droppar ett antal droppar på din underarm. Dropparna innehåller extrakt från olika sorters pollen.

LÄs mera

Undvika pollen

Björkhängen

Det finns en hel del saker man kan göra för att minska den dagliga dosen och därmed lindra symtomen. Pollen.se ger tips och råd.

LÄs mera

Behandla sjÄlv

Pollenallergi

Lindrig allergi kan man ofta behandla själv med receptfria mediciner. Men innan du börjar medicinera bör du göra ett allergitest.

LÄs mera

allergivaccination

Martin von Pfaler

Allergivaccinering eller hyposensibilisering är det närmaste man kan komma att bota pollenallergi idag. Men behandlingen är tidsödande.

LÄs mera